پرش به محتوا

آداب مردم آذربایجان شرقی (اردبیل)

    6614
    مردم آذربايجان مردمى اصيل هستند. از جمله خصلت‌هاى اين مردم مهمان‌نوازي،سلحشوري ، آزادمنشي، مرزدارى و پايبندى به عقايد است.

    هیس آلماق «خانه تکانی» : 

    از اوایل اسفند عموما مردم آذربایجان همانند سایر مردم ایران مشغول خانه تکانی و رفت و روب و رنگ کردن منازل میشوند و به استقبال عید نوروز می روند.

    مراسم چهارشنبه سوری :

    در آذربایجان بویژه در روستاها از اول اسفند ماه در هر هفته غروب سه شنبه را که «چهارشنبه آخشامی» میگویند آتش می افروزند و کودکان و نوجوانان در اطراف آتش جمع شده و اظهار شادی کرده و از روی آتش میپرند و دختران دم بخت این کلمات را تکرار می کنند : آتیل پاتیل چهارشنبه آینه تکین بختیم آچیل چارشنبه یعنی بپر، بپر چارشنبه، مثل آیینه بختم بختم گشوده شو چارشنبه و در هر شب چارشنبه چهارگانه اسفند ماه ادامه می یابد.

    اولین چهارشنبه : «چیله قووان» یعنی هفته ای که چله زمستان را فراری می دهد

    دومین چهرشنبه: «کوله چارشنبه» یعنی چهارشنبه کوتاه بود.

    سومین چهارشنبه : «موشتولوقچی چارشنبه» چهارشنبه پیام آور

    آخرین چهارشنبه سال که بنام چهارشنبه سوری یا آخیر چارشنبه مشهور است.

    شال اندازی :

    بعد فراغ از مراسم آتش بازی، شال اندازی شروع می شود. شال اندازی عبارت است از اینکه جوانان و نوجوانان دو تا سه تا باهم جمع شده بطور ناشناس به در خانه آشنایان رفته و صاحبخانه در شال آنها خشکبار، شیرینی و هدایایی از این قبیل به عنوان تحفه میگذارد.

    مراسم فال لاشماق یا فال گوش ایستادن :

    یکی از مراسمات شب عید فال گوش ایستادن است به این معنی که دختران دم بخت و یا زنان آرزومند بطور ناشناس در گوشه ای از گذر که دید ندارد کلیدی میگذارند و به محبت رهگذران گوش میدهند هر جمله ای که ابتدا به گوششان خورد را راهگشای بخت و حاجت سال آینده خود تلقی کرده و از مفهوم آن آینده خود را پیش بینی می کنند.

    بخوانید  پرواز کیش به دوشنبه با افزایش توسعه همکاری های گردشگری کیش و تاجیکستان

    تکم چی :

    یکی از رسم های زیبای نوروزی در آذربایجان غربی «تکم چی» ها میباشند که در حال حاضر در غبار فراموشی ایام گم شده اند.

    در گذشته نه چندان دور، ورود تکم چی و شنیدن صدای آوازش در کوی و برزن شهر روستا طلیعه ای برای در راه بودن نوروز باستانی بود. تکم-چی

    مراسم خون «xon» «خان» فرستادن :

    یکی دیگر از مراسمات ایام عید نوروز در آذربایجان این است که از خانه داماد به خانه ی عروس که هنوز وصلت نکرده و نامزد هستند «خونچه» فرستاده میشد و خونچه عبارت است از تخته سینی بزرگی که در آن انواع شیرینی و آجیل و پارچه های قیمتی و طلاجات بر سر یکی از افراد داماد گذاشته شده و به خانه عروس می آورد.

    پدر و مادری هم که دختران خود را به خانه بخت فرستاده اند تا آخر عمر در این عید برای آنها هدیه میفرستند.

    امید است که با حفظ و اجرای این آداب کهن و قابل احترام، نوروزی گرم و دل نشین در کنار اعضای خانواده داشته باشیم.

    چهارشنبه‌سورى

    چهار آتش افروزى در چهار چهارشنبه به عدد رمزى چهار اشاره دارد. فيثاغورس عدد چهار را اصل و ريشه ٔ طبيعت جاودان مى‌داند. چهار جهت اصلي، چهار طبع انساني، چهار عنصر حيات اشاره به امر واحدى دارد .

    images?q=tbn:ANd9GcQEi75ycUcO2QrH6ACKDYyFTeTrqEDwOsVojC 9g NrwF1yCGkb

    در آئين چهارشنبه‌سوري، عدد چهار حکايت از چهار وجه طبيعت دارد که به‌تدريج عنصر واحد طبعيت، سال، مکان يا هر پديده ٔ چهاروجهى را مى‌سازند. به اين ترتيب اولين چهارشنبه منسوب به باد است. دومين خاک است، سومين آتش و چهارمين آب که در اين زمان از يخ بستن خاک کاسته مى‌شود و زمين نفس مى‌کشد. صبح آخرين چهارشنبه‌سورى مردم بر سر آب رفته و از روى آن مى‌پرند و مى‌خوانند :

    آتيل ماتيل چرشنبه ( عاطل و باطل شود چهارشنبه )

    بختيم آچيل چرشنبه ( بختم باز شود چهارشنبه )

     

    آخرين چهارشنبه ٔ اسفند با بارورى طبيعت همراه است. در روستاها چهارشنبه ٔ آخر سال را ‘ چرشنبه‌خاتون’ مى‌گويند و زنان بالاى اجاق خوراک‌پزى با آرد شکل زنى زيبا را مى‌کشند و زير آن يک آينه و شانه مى‌گذارند تا وقتى چرشنبه خاتون آمد سرش را شانه بزند. اين رسم تأکيد بر بارور شدن زمين در آخرين روزهاى اسفند دارد. در ميان مردم آذربايجان شرقى هر چهارشنبه نامى دارد.

     مفصل‌ترين مراسم آخرين چهارشنبه‌سورى آن است که در آن شب برنج سفيد پخته و همراه با آجيل و شيرنى بر سفره قرار مى‌دهند. پسران جوان و نوجوان شالى برداشته و از سوراخ بالاى بام که محل خارج شدن دود تنور و تهويه است آن‌را پائين مى‌اندازند.

    صاحب‌خانه نيز مقدارى آجيل و شيرينى در گوشه ٔ سال مى‌بندد تا پسر آن را بالا بکشد. اگر پسر خواهان دختر خانواده باشد، شال را بالا نمى‌کشد. اگر خانواده ٔ دختر راضى باشند، نشانه‌اى به شال مى‌بندند. رسم شال‌اندازى هنوز در بعضى روستاهاى آذربايجان شرققى رايج است.  صبح آخرين چهارشنبه زنان بر سر چشمه رفته کوزه‌ها را پر مى‌کنند و از روى آب مى‌پرند و گاه دام‌ها را از آب عبور مى‌دهند. از آب چشمه براى روشن کردن سماور، خمير کردن نان يا پختن غذا استفاده مى‌کنند.

     فرستادن خوانچه‌اى از ميوه و شيرينى در اين روز براى عروس خانواده از مراسم ديگر چهارشنبه‌سورى است. خوردن هفت داه روغني، شيرينى يا غله، درست کردن هفت نوع خوراکى شيرين نيز در اين روز معمول است.

    بخوانید  سرو همبرگر در نقاط مختلف جهان

    جشن‌هاى نوروز

    نوروزخوانى‌ها بيشتر توسط ‘ساياچى‌ها’ اجراء مى‌شده که در روستاها و گذر از روستائى به روستاى ديگر و شهرى به شهرى ديگر، مژده رسيده بهار را مى‌دادند.

    از اوايل اسفند خانه‌تکانى آغاز مى‌شود. گذشته از خانه‌تکانى مى‌توان به سمنوپزي، سفره ٔ هفت‌سين، آب چهل ياسين، ديد و بازديد و سيزده‌به‌در اشاره کرد. در تمام اين مراسم، آب و سبزه به‌عنوان دو نماد حضور دارند که با نشانه‌هاى ديگرى همراه مى‌شوند.

    سمنو را زنان با وضو مى‌پزند و يک شب بيرون مى‌گذارند تا حضرت فاطمه (س) نقش پنجه ٔ خود را بر آن اندازد و آن‌را تبرک سازد.

    183922542525475217614913011796429169223

    در سفره نوروز، به‌ويژه در گذشته خوراکى‌هائى چون ماست دست نزده، برنج سفيد پخته يا خام، گوشت و غذاهائى که اصولاً نشانه ٔ برکت و محصول خوب باشد مى‌گذارند . نمادهائى مانند آينه، تخم‌مرغ، سمنو، سبزه، شيرني، آب چهل ياسين نيز در کنار آن قرار مى‌دهند که ترکيبى از برکت و بارورى باشد.

    در برخى مناطق آذربايجان شرقي، مردم کوزه يا کاسه‌اى آب را نزد روحانى محل مى‌برند و روحانى بر آن چهل‌بار سوره ٔ ياسين مى‌خواند و فوت مى‌کند. سپس اين آب تبرک را بر گوشه و کنار خانه به‌ويژه بر دام‌ها و محصولات مى‌ريزند و به کودکان مى‌دهند، تا هم برکت و بارورى را زياد کند و هم شفا بخشد.

    غلاتى مانند گندم، جوميا حبوبات را چندين روز مانده به عيد سبز مى‌کنند و سر سفره مى‌گذارند. در ديد و بازديدها ابتدا کوچکترها به ديدن بزرگترها مى‌روند و اين ديدارها تا سيزده نوروز ادامه مى‌يابد و در روز سيزده همه به صحرا مى‌روند و سبزه‌ها را به آب مى‌اندازند و به جشن و شادى مى‌پردازند. و دخترها با آرزوى ازدواج، سبزه‌ گره مى‌زنند.

    پس از تحويل سال، مردم نخست به زيارت اهل قبور مى‌روند و سپس به ديدن بازماندگانى که تازه عزيزى را از دست داده‌اند.

    images?q=tbn:ANd9GcQQKLCfd1CHLkLtBO9pQs

    رسم است که کودکان صبح روز عيد، کيسه ٔ کوچکى در دست گرفته و به بازديد خانه‌هاى اقوام بروند و صاحب‌خانه‌ها نيز چيزهائى مثل تخم‌مرغ رنگ کرده، گردو، شيرينى و گاه پول و جوراب به آنها مى‌دهند.

    بخوانید  قلب دکوراسیون هتل خود را بشناسید

    چند روز بعد از عيد نيز خوانچه‌هاى عيديانه آماده مى‌شود. هر خوانچه شامل پارچه، کفش، جوراب، شيريني، برنج خام و … است که براى عروس خانواده يا دختر خانواده که تازه ازدواج کرده مى‌فرستند

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *