گردآوری ،ترجمه و تالیف :دکتر علی دنیادیده و مهرداد تاوتلی
پیشگفتار
گردشگری صنعتی است که از نظر سرعت رشد ، گوی سبقت را از بسیاری از صنایع ربوده است . علی رغم تحولات دوره ای در این صنعت ، گردشگری بین المللی به رشد متوسط سالیانه 4 الی 5 درصد خود ادامه می دهد و انتظار می رود در سال 2020 میلادی ، بیش از یک میلیارد و ششصد میلیون سفر بین المللی در سرتاسر جهان انجام گیرد . همه روزه بر شمار افرادی که با اهداف گوناگون مانند گذراندن تعطیلات ، استراحت کوتاه مدت ، سفر یک روزه و یا فعالیت های تجاری سفر می کنند ، افزوده می شود . مجموعه این سفر ها باعث اشتغال میلیون ها نفر شده و بیش از آن بر افزایش درآمد افراد تاثیر زیادی گذاشته است . با افزایش گردشگران ، ضرورت برنامه ریزی مناسب و مدیریت صحیح گردشگری بیشتر آشکار می شود و بخش اعظم این تلاش ها باید در سطح بومی و محلی انجام پذیرد .
به طور حتم صنعت گردشگری از خاصیت رقابتی زیادی برخوردار است . امروزه در تصمیم گیری برای گذران تعطیلات بلند مدت یا کوتاه مدت ، ملاقات های تجاری یا شرکت در کنفرانس ها ، وجود انتخاب های متعدد گوناگون در کنار یکدیگر فهرستی از مقصدهای بالقوه فراوان را پیش روی افراد قرار داده است . در حال حاضر با افزایش سطح استاندارد ها و انتظارات مسافران ، مقاصد گردشگری پیشین هرگز نمی توانند بر وفاداری مشتریان قدیمی خود متکی باشند . همان گونه که در این کتاب به طور دقیق به آن خواهیم پرداخت ، یک مقصد گردشگری موفق مقصدی است که بر نقاط ضعف و قوت خود اشراف داشته و همواره در راه تقویت نقاط قوت و غلبه بر نقاط ضعف خود گام بردارد . در ارزیابی نقاط قوت ، باید به جای تکیه بر افکار تخیلی و آرزومندانه برخی مقامات گردشگری ، بر پایه واقعیت های موجود استوار باشد . چنین مقصدی ضمن مقایسه خود با رقیبان ، از تقلید کورکورانه خودداری نموده و با توسعه ویژگی های منحصر به فرد خود درباره چگونگی ایحاد تصویری مطلوب برای آینده ، به تصمیم گیری پرداخته و برای شناخت بازارهای هدف و ارائه محصول و ارتقاء آن بر طبق نیازهای بازار تلاش می نماید . در استراتژی این متقصد گردشگری ، ضرورت توجه به محیط زیست و میراث فرهنگی مد نظر قرار داشته و تلاش ها بیش از هر چیز وقف استقبال گرم از گردشگران خوهد شد ؛ این به معنای جلب حمایت کلیه بخش های صنعت گردشگری و جلب همکاری جمعیت ساکنین ، برای شرکت در فرایند برنامه ریزی ، پذیرش استراتژی ، اهداف و مقاصد و ایفای نقش فعال در راهکارهای موفقیت آمیز خود می باشد . این موضوع از سوی دیگر موجب تعیین حدود میزان و نوع توسعه ای است که در جهت منافع و ثبات بلند مدت منطقه گام بر می دارد .
متصدیان امر برنامه ریزی ، توسعه و مدیریت مناطق مقصدگردشگری با مطالعه و به کار گیری نکات ساده طرح شده در این کتاب به سوی آینده ای پایدار و سرشار از موفقیت گام برخواهند داشت .
کتاب فوق به عنوان یک منبع اصلی و عملی جهت فعالان و مدیران صنعت گردشگری و دانشجویان رشته های صنعت گردشگری ودر مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مفید و مناسب می باشد .
علی دنیا دیده
مهرداد تاوتلی
فهرست مطالب گرداوری شده در این کتاب به شرح ذیل می باشد:
فصل اول: مفهوم توسعه گردشگری
فصل دوم: شناخت تاثیرات ناشی از گردشگری
فصل سوم: ارکان سازمان گردشگری ( ازکجا باید شروع کرد )
فصل چهارم : شناخت محصولات گردشگری ( چه چیزهایی در اختیار داریم )
فصل پنجم: انتخاب گردشگر ( در پی جذب چه کسانی هستیم )
فصل ششم: آماده سازی یک برنامه توسعه جهت جذب گردشگر
فصل هفتم: آماده سازی برنامه بازاریابی جهت جذب گردشگر
فصل هشتم: استقبال ،مراقبت منطقه مقصد گردشگری از گردشگران
فصل نهم: نظارت تحقیقات و ارزیابی (سنجش میزان موفقیت )
فصل دهم: استفاده از مشاوره های تخصصی
چاپ اول سال 1394