كشور تركيه در غرب آسيا و جنوب شرقي اروپا قراردارد و از شمال به بلغارستان و درياي سياه، از شمال شرق به گرجستان، از شرق به ارمنستان، جمهوري آذربايجان و ايران ، از جنوب به عراق، سوريه و درياي مديترانه و از غرب به درياي اژه و يونان محدود است.
كشور تركيه از بخش اروپايي و آسيايي تشكيل يافته و بوسيله تنگه هاي بسفر و داردانل و درياي مرمره از قاره اروپا جدا مي گردد. اين كشور سرزميني است كوهستاني كه قسمت اعظم آن را فلاتها و كوههاي متعددي چون توروس و آرارات در برگرفته است.
نام محلي : تركيه جمهوريتي
نام بين المللي : تركي
اسامي ديگر : عثماني ، آسياي صغير ،آناتولي ، روملي
پايتخت : آنكارا
حكومت جمهوري حزبي
رئيس كشور : رئيس جمهور
رئيس دولت : نخست وزير
مذهب رسمي : اسلام
موقعيت جغرافيايي
جمهوري تركيه اي در غرب آسيا و جنوب شرقي اروپا در محل تلاقي دو قاره قرار دارد . حدود 95% از مساحت اين كشور در آسيا قرار دارد و 5% آن در قاره اروپا واقع شده است. مساحت قسمت اسيايي 755688 كيلومتر مربع و مساحت قسمت اروپايي آن 23764 كيلومتر مربع است.
آب و هوای ترکیه
این شبه جزیره از سه طرف توسط دریا احاطه شده است. به هفت منطقه تقسیم شده که هر کدام از این مناطق از نظر آب و هوا، گویش، آداب و رسوم تفاوتهای تقریبا محسوسی دارند. ترکیه آب و هوایی متنوع دارد و چهار فصل در آن قابل تشخیص است. اما به طور کلی دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است.
در ناحیه کوهستانی شمال ترکیه باران بسیار و به طور منظم می بارد. ولی هرچه از سمت غرب به شرق می رویم از مقدار باران کاسته می شود. ناحیه غرب ترکیه آب و هوایی معتدل، تابستانی گرم و زمستانهای بارانی دارد. ناحیه جنوب ترکیه گرم ترین درجه حرارت را دارد. سواحل جنوبی ترکیه تحت تأثیر دریای مدیترانه، تابستان گرم و زمستان معتدل دارد. آب و هوای آناتولی مرکزی سخت و متغیر، فصل بهار آن مرطوب ودر تابستان روزها بسیار گرم و شب ها خنک است
تاریخچهٔ پرچم
طرح اصلی پرچم ترکیه مدرن عبارت است از ماه و ستاره سفید با زمینه سرخ رنگ. این طرح مربوط میشود به علائمی که امپراتوریهای ترکمن سلجوقی و عثمانی به عنوان پرچم استفاده میکردند. جمهوری ترکیه این پرچم را به عنوان نشانه دولت نگاه داشت. از آن جا که سلاطین عثمانی در عین حال عنوان خلیفه مسلمین را داشتند، نزد اروپاییان طرح این پرچم به عنوان نماد اسلام شناخته شد.
جمعیت
ترکیه حدود ۷۲ میلیون تن (براورد ۱۳۸۷) جمعیت دارد، که حدوداً ۷۵ درصد مردم سنی و ۱۵ تا ۲۵ درصد هم علوی هستند. با این که حکومت ترکیه لائیک است ولی بسیاری از مردم هنوز به دین اسلام پایبند هستند و عید فطر و عید قربان در این کشور تعطیل رسمی است. همچنین در ترکیه حدود ۷۵ درصد مردم ترک و ۲۰ درصد نیز کرد هستند که بیش تر در جنوب خاور کشور زندگی میکنند امّا به تدریج با مهاجرت در نواحی دیگر مخصوصاً استانبول و آنکارا جمعیت چشمگیری را تشکیل داده اند.
زبان رسمی ترکیه، ترکی (استانبولی) است که در گذشته با خط عربی (عثمانی) نوشته میشد و از زمان تشکیل جمهوری ترکیه توسط آتاترک در سال ۱۳۰۲ هجری خورشیدی (۱۹۲۳) با خط لاتین نوشته میشود. ترکیه در میانه دو فرهنگ شرقی و غربی است. این کشور از نظر علمی و دانشگاهی در سطح بالایی قرار دارد.
مردم و زبان
زبان بیش تر مردم در ترکیه ترکی است ولی در کنار آن زبانهای کردی(بیشتر) و ارمنی در میان گروههای قومی استفاده میشود. گروههای قومی کوچکتری چون لازها، زازاها، عربها و چرکسها به تنوّع زبانی و فرهنگی این کشور افزودهاند.
کردهای ترکیه بیش تر در جنوب شرقی و شرق کشور زندگی میکنند. زبان رسمی این کشور ترکی است. گروههای قومی کوچکتر در ترکیه عبارتاند از آذربایجانیها (شمال شرق ) لازها (شمال) ، عربها (جنوب) و ارمنیها (استانبول).
ترکهای ترکیه از اقوام ترکمن سلجوقی بودند که از آسیای میانه به فلات آناتولی کوچ کردند و پس از غلبه بر امپراتوری بیزانس (روم شرقی)، امپراتوری عثمانی را در آنجا بنا نهادند.
مذهب
نخستین قانون اساسی جمهوری ترکیه که در سال ۱۹۲۴ میلادی تهیه شدهاست دین رسمی ترکیه را اسلام تعیین نمودهاست. لیکن در اصلاحات قانون اساسی سال ۱۹۲۸ این ماده قانونی حذف و با تاکید بر جدایی دین از سیاست، ترکیه کشوری با دولت و حکومت سکولار (جدایی دین از سیاست) معرفی گردیدهاست. بنابر آخرین آمار موجود در ترکیه حدود ۹۸ درصد جمعیت این کشور را مسلمانان و ۲ درصد را مسیحیان و کلیمیان و پیروان دیگر ادیان تشکیل میدهند.
مسلمانان ترکیه اکثرا تابع مذهب تسنن میباشند که از میان آنها حنفیها بزرگترین گروه محسوب میگردند که عمدتا در مرکز و غرب ترکیه ساکن میباشند. شافعیها با جمعیتی کمتر در مناطق شرقی ترکیه مستقراند و اکثرا کرد هستند. شمار پیراوان مذاهب دیگر بسیار کم میباشد.
موسیقی
موسیقی ترکیه تاثیر گرفته از دو قاره اسیا و اروپا میباشد و دارای تنوع و پیچیدگی زیادی است ترک ها به موسیقی سنتی کشور خود افتخار می کنند که تقریبا شبیه به موسیقی مناطق اسلامی مانند عربستان سعودی وایران و شمال هند می باشد.ترکیه امروزی دو نوع موسیقی باستانی و موسیقی عوام پسند که از غرب گرفته شده است را اتخاذ کرده است که البته نوع دوم رواج بیشتری دارد .
سورنا /کمانچه /قانون/عود/تنبور و نی از جمله الات موسیقی سنتی این کشور هستند
جشنها و تعطیلات رسمی ترکیه
۲۹ اکتبر – سال روز جمهوریت کشور ترکیه
۱۰ نوامبر – سال روز تولد اتاترک
۲۳ آوریل – روز ۲۳ آوریل مصادف با جشن کودکان و حاکمیت ملی در ترکیه می باشد. به مناسبت برگزاری اولین مجلس جمهوری ترکیه در ۲۳ آوریل ۱۹۲۰ این روز بعنوان روز ملی حاکمیت ملی و روز کودکان رسمیت یافت. در این روز که تعطیل عمومی می باشد کودکان به صورت نمادین بر کرسیهای حکومتی می نشینند و تصمیماتی نمادین برای کشور می گیرند.