پرش به محتوا

تشريفات مراسم و احترامات ديپلماتيك

     

    مأموران ديپلماتيك در طي مأموريت خود در كشور پذيرنده با مراسم و احترامات مختلفي مواجه هستند كه هر يك به موقع خود حایز اهميت مي باشد و يك مأمور ديپلماتيك مي‌بايست به ظریف اينگونه مراسم اشراف داشته و در اجراي آن تبحر داشته باشد. اهم مراسم و احتراماتي كه بطور معمول مأموران ديپلماتيك با آن مواجه هستند به شرح زير مي‌باشد:

    الف: مراسم تقديم استوارنامه

    ب: مراسم نثار گل

    پ: امضاء دفتر يادبود

    ت: مبادله پيام و تماس تلفني و ارسال تلگرام

     

    الف- مراسم تقديم استوارنامه

    مهم ترين مراسمي كه يك سفير در طول مأموريت خود با آن مواجه مي‌باشد مراسم تقديم استوارنامه است، اين احترامات به لحاظ نمايندگي وي از جانب ریيس كشور فرستنده است نه به عنوان شخص سفير و لذا به هنگام ترك محل مأموريت، مراسم خاصي براي وي برگزار نمي‌شود.

    مأموريت سفير عملاً پس از تقديم استوارنامه به حضور ریيس كشور پذيرنده آغاز مي‌شود و قبل از اين مراسم نمي‌تواند به عنوان سفير انجام وظيفه نمايد، هر چند به عنوان يك ديپلمات از احترامات و مصونيت‌ها و مزاياي ديپلماتيك برخوردار مي‌باشد.

     

    ب- مراسم نثار گل

    –  نثار گل در مراسم تشريفاتي، امروزه به صورت يك رسم رايج معمول مي‌باشد و معمولاً در سفرهاي رسمي و يا مناسبت هاي مختلف اين امر مرسوم مي‌باشد.

    – نثار گل را نبايد با ارسال سبد گل اشتباه نمود، ارسال گل به مناسبت هاي روز ملي و جشن‌ها معمول مي‌باشد و توسط افراد و يا شركت‌ها قبل از حضور افراد و يا به هنگام حضور آنها در اين گونه ميهماني‌ها ارسال و يا آورده مي‌شود، در حالي كه نثار تاج گل به مناسبت اداي احترام به يك شخصيت برجسته كه در قيد حيات نمي‌باشد صورت مي‌گيرد و اين امر معمولاً طي مراسمي خاص صورت مي‌گيرد.

    – با توجه به اين كه مراسم نثار گل داراي ريشه‌هاي مذهبي مي‌باشد، شكل دسته گلي كه براي اين نوع مراسم در نظر گرفته مي‌شود متفاوت است و ممكن است به صورت تاج گل، صليب و يا گرد در نظر گرفته شود.

    – محل اهدای گل نيز با همين ملاحظات ممكن است متفاوت باشد، در بعضي از كشورها محل گذاردن گل آرامگاه يك شخصيت ملي و سياسي برجسته و يا آرامگاه سرباز گمنام باشد.

    – به طور معمول در سفرهاي رسمي ریيس كشور، ریيس دولت و يا وزير خارجه نثار گل نشانه اداي احترام به كشور ميزبان است، ولي چنان چه به دلايل مختلف محضوراتي در انجام آن وجود داشته باشد و از لحاظ باورهاي مذهبي باعث بروز اختلاف شود، مي‌توان با پيش بيني قبلي اين قسمت از مراسم در برنامه سفر حذف نمود.

    – نثار گل در كشورهاي مختلف بطور معمول با تشريفات نظامي و حضور دسته موزيك انجام مي‌شود و افراد شركت كننده در خصوص چگونگي انجام آن از قبل توجيه مي‌شوند.

    – شايسته است مأموران تشريفات كه هيأت‌ها را در سفرهاي رسمي همراهي مي‌كنند با همكاري اعضاي نمايندگي به دقايق انجام اين مراسم وقوف حاصل نموده و ریيس هيأت را در خصوص چگونگي انجام مراسم توجيه نمايند.

     

    پ- امضای دفتر يادبود

    –  امضای دفتر يادبود به مناسبت هاي مختلف از جمله فرا رسيدن سال جديد، تقديم استوارنامه، جشن روز ملي، آغاز دوره جديد رياست جمهوري، گشايش دوره جديد پارلمان، افتتاح يك طرح بزرگ ملي، فوت يك شخصيت ملي، وقوع يك فاجعه ملي و يا حادثه ناگوار معمول مي‌باشد.

    – به اين مناسبت دفتري در محل كاخ ریيس كشور، ریيس دولت، وزارت امور خارجه و يا اماكن ديگر گشوده مي‌شود تا مقامات كشوري و لشگري و اعضاي هيأت‌هاي ديپلماتيك در آن محل حضور يافته و دفتر يادبود را امضاء نمايند.

    – به طور معمول از قبل طي نامه‌اي مناسبت گشايش دفتر، تاريخ و محل آن اطلاع داده مي‌شود تا افراد ذيعلاقه براي امضاء آن حاضر شوند.

    – براي امضای دفتر يادبود معمولاً سمت و مقام امضاء كننده مشخص نمي شود و هر كس در هر مقامي مي‌تواند براي امضاء آن مراجعه نمايد، ولي ممكن است روز و يا ساعت بخصوصي را جهت حضور شخصيت‌هاي رسمي اختصاص دهند.

     

    ملاحظات:

    – شايسته است در نمايندگي هاي جمهوري اسلامي ايران در خارج دفتري جهت انجام مراسم يادبود پيش بيني و در محل نمايندگي نگهداري شود.

    – چنان چه دفتر يادبود در محل نمايندگي گشايش يابد، بطور معمول عكس متوفا با يك نوار مشكي تهيه و در بالاي اتاق يا سالني كه بدين منظور در نظر گرفته ميشود نصب و در زير آن يك ميز پيش بيني و بر روي آن يك سبد گل گذاشته مي‌شود.

    – دفتر يادبود در روي ميز قرار داده مي شود و هر صفحه آن براي يك شخصيت در نظر گرفته مي‌شود.

    – مراجعان در درب ورودي توسط يكي از اعضاي نمايندگي مورد استقبال و سپس در مدخل ورودي سالن و يا اتاق مربوطه به ریيس نمايندگي معرفي و سپس جهت امضای دفتر يادبود راهنمیي مي‌شود.

    – فرد مراجعه كننده پس از اداي احترام در پشت ميز مستقر شده و دفتر يادبود را امضاء و پس از اداي احترام مجدد ميز محل دفتر يادبود را ترك و پس از خداحافظي با ریيس نمايندگي سالن مربوطه را ترك مي‌نمايد.

    – ریيس نمايندگي از فرد مراجعه كننده تشكر و يكي از اعضاء نمايندگي وي را تا درب خروجي همراهي مي‌كند.

    – ریيس نمايندگي پس از پايان مراسم و در فرصت مقتضي با كارت ويزيت از مقامات شركت كننده تشكر مي‌نمايد.

    – چنان چه از جانب نمايندگي شخصي در مراسم مشابه شركت ميكند، شايسته است متني را از قبل تهيه و در دفتر يادبود ثبت نمايد و براي مشخص شدن اسم، مقام و سمت خود را به وضوح بنويسد.

    – شايسته است نمايندگي آمادگي داشته باشد تا در صورت حضور ریيس كشور و يا مقامات عاليه دولت پذيرنده نسبت به استقلال و بدرقه آنان ترتيبات ويژه‌اي را در نظر بگيرد.

     

    ت‌- مبادله پيام و تماس تلفني و ارسال تلگرام

    – با پيشرفت وسیل ارتباطي و مخابراتي، مبادله پيام، تماس تلفني و ارسال تلگرام بين سران كشورها، دولت‌ها و شخصيت‌ها، به صورت يك امر معمول در روابط بين‌المللي درآمده است.

    – اين نوع ارتباطات توانسته است در ارتقاء روابط، رفع سوء تفاهمات و توسعه مناسبات بين كشورها مؤثر واقع شود.

    – مبادله پيام از طريق ارسال تلگرام و يا تماس تلفني به مناسبت‌هاي روز ملي، يا بروز حوادث غيرمترقبه به صورت يك نزاكت بين‌المللي درآمده است و اين نوع تماس‌ها بين سران كشورها، دولتها و وزراء معمول مي‌باشد.

    – مبادله اين نوع پيام‌ها به خصوص در مواردي كه روابط بين دو كشور سرد مي‌باشد، قابل ملاحظه بوده و معمولاً در از سرگيري و يا ارتقاء روابط بسيار مؤثر مي‌باشد.

    – در مواقع قطع روابط، ابتكار هر يك از طرفين در ارسال پيام مي‌تواند در بهبود روابط مؤثر و مقدمه از سرگيري مناسبات شود و بعضاً هر نوع تغير در متن اين گونه پيام‌ها مي‌تواند تحولاتي را در روابط بين دو كشور ايجاد نمايد.

    – ارسال و مبادله پيام به مناسبت وقوع حوادث طبيعي نظير زلزله، طوفان، سيل و يا سقوط هواپيما و يا حوادث ديگر مي‌تواند حتي در بهبود روابط دو كشور كه مدتها قطع روابط داشته‌اند مؤثر واقع شود.

    – نمايندگي‌ها همواره مي‌توانند با استفاده از اين فرصت‌ها، ابتكار لازم را به خرج داده و جهت بهبود روابط از آن استفاده نمايند.

    – مبادله پيام مي‌تواند از طريق اعزام هيأت‌هاي رسمي صورت گيرد، كه در اين صورت اين عمل از اهميت بيشتري برخوردار خواهد بود.

    – اين شيوه‌ها با بهبود روابط ارتباطي و مخابراتي افزايش يافته و سران كشورها از طريق خطوط مستقيم تلفني توانسته‌اند در حل مناقشات دو جانبه و يا بين‌المللي بسيار مؤثر واقع شوند.

    – استفاده از اين نوع ارتباطات بخصوص در مواقع بحراني و وقوع حوادث ناگوار در ابعاد وسيع مورد استفاده قرار مي گيرد و در كاهش مصيبت‌ها و آلام مفيد واقع مي‌شوند.

    – اين شيوه‌ها يقيناً صفحة جديدي در ارتباطات ديپلماتيك ايجاد نموده و در حل مناقشات بين‌المللي و مساعدت به آسيب ديدگان حوادث غير مترقبه مؤثر بوده است.

     

    ملاحظات:

    – نمايندگي‌ها و وزارت متبوع همواره مي‌توانند نقش مؤثري در استفاده از اين نوع ابتكارات داشته باشند و از طريق انعكاس بموقع اخبار به كشور متبوع و يا دولت پذيرنده از مجموعه اين امكانات بهره برداري نمايند.

    – تشريفات وزارت متبوع مأموريت تهيه و ارسال اين نوع پيام‌ها را بعهده دارد و مي بايست در اسرع وقت از طريق هماهنگي با ادارات سياسي ذيربط نسبت به تهيه و مخابره متن مناسب اقدام نمايد.

    – توجه به اين نكته حیز اهميت است كه مبادله اين نوع پيام‌ها در ظرف زماني خود مي‌تواند مؤثر باشد، تأخير در ارسال اينگونه پيام‌ها مي‌تواند از درجه تأثير آن بكاهد.

    – در بيشتر موارد ارسال اين پيام‌ها از طريق نمايندگي‌ها صورت مي‌گيرد و به اين منظور هر نمايندگي ضمن كنترل متن پيام مي‌بايست از درستي عناوين و اسامي بكار برده شده اطمينان حاصل نمايند و به اين منظور همواره مي بايست فهرستي از مقامات و شخصيت‌هاي مهم كشور محل توقف را در اختيار داشته باشند.

     

     

    نگارش: محمد علی معصومی

     

     

    http://mfatr.com/resource.php?kind=resource&sid=17

     

     

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *