پرش به محتوا

توريسم ورزشي و جايگاه آن در ايران

    يكي از شاخه هاي موفق و سود آور در صنعت گردشگري دنيا توريسم ورزشي است.چيزي كه شايد بنا به دلايل مختلف و قوانين مذهبي خاص كشورمان به شكل جهاني در ايران به انجام نمي رسد.

    در جهان امروز اكثر كشورها نوعي رقابت پنهان و آشكار بر سر حق ميزباني مسابقات و رويدادهاي بزرگ جهاني با هم دارند تا بتوانند با برگزاري اين رقابت ها به درآمد هاي سرشار آن دست پيدا كنند.

    حتي در بعضي از مواقع با اعمال فشار و سياسي كاري اين سهميه ها را كسب مي كنند.حال بايد ديد كه برگزاري اين گونه مسابقات و مراسمات ورزشي چگونه مي تواند سود آور باشد كه كشورها اينگونه براي برگزاري آن در تلاشند.

    شايد در اولين مثال اكثر كارشناسان ميزباني ژاپن بعد از جنگ جهاني را كه در شهر توكيو از قهرمانان المپيك ميزباني كرد به خاطر بياورند.المپيكي كه به عقيده اكثر كارشناسان باعث جهش اقتصادي ژاپن جنگ زده و احياي اقتصاد آن شد.با اين مثال در مي يابيم كه اثرات ميزباني از اتفاقات بزرگ ورزشي ، بسيار زياد و صد البته مثبت است.البته نمونه هاي اندكي هم وجود دارد كه نتوانسته انتظارات مالي كشور ميزبان را برآورده كند (يونان) . به هر روي ما در كشورمان تا كنون در رشته هايي ميزبان بوده ايم كه حضور بانوان در آن انجام نميشده كه البته همين موضوع باعث عدم حضور توريست هاي ورزشي براي ديدن مسابقات در كشور شده است.پتانسيل بالاي ورزش ايران در قاره كهن هميشه باعث جذابيت در مسابقات بوده و در رشته هايي نظير كشتي ،واليبال،و تك مسابقات فوتبال ميزباني هايي را نيز داشته ايم كه به دلايل ذكر شده اندك توريست هاي ورزشي را براي اين صنعت به همراه داشته كه بسيار با آنچه كه مي توانيم و مي خواهيم فاصله دارد.

    برگزاري يك رقابت ورزشي بزرگ و ميزباني از آن مي تواند سيل عظيمي از طرفداران آن ورزشها و تيمهاي شركت كننده را به كشور ميزبان سرازير كند. اين جمعيت عظيم به هتل براي اقامت ،غذا ،لباس (گاها محصولات مرتبط با آن رقابتها ) وسايل حمل و نقل ، خدمات (پزشكي درماني ،مترجم و …) نياز دارد.همه اينها يعني صنعت توريسم و گردشگري كه در اين صورت رونق فراواني به اين صنعت مي بخشد و حتي در بازه زماني محدودي باعث ايجاد شغل هم مي گردد.

    چنين بركت عظيمي با برنامه ريزي صحيح تا سالها باعث رونق اقتصادي و نشاط اجتماعي خواهد شد.

    حالا در نظر بگيريد كه چنانچه محل برگزاري مسابقات به اماكن ديدني و تاريخي كشور ميزبان هم نزديك باشد مي تواند باعث سرازير شدن همان توريست هاي ورزشي به عنوان گردشگر تاريخي ،فرهنگي و طبيعت شود كه سود مازاد بر درآمد برگزاري مسابقات را به جيب برگزار كننده و شاغلين در صنعت گردشگري واريز كند.

    در حال حاضر بنا به دلايلي كه گفته شده ما تا حد زيادي از دستيابي به چنين امكاني محروم هستيم و بايد منتظر تصميمات آينده پيرامون اين بحث بمانيم.

    روز گزشته وزير محترم گردشگري توافق نامه اي را با وزير ورزش و جوانان امضاء كردند تا با همكاري همه نهادهاي دخيل در اين موضوع بتوانند گردشگري ورزشي در ايران را توسعه دهند. به اميد آن روز

    دكتر مهرداد تاوتلي

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *